dijous, 9 d’abril del 2015

FONAMENTS - Taula resum de sinergies òptimes/pobres entre: Objectius físics <----> Activitat física efectuada


O dit d'una manera més llarga i detallada, però procurant ser més clara i planera: QUINES FORMES D'EXERCICI (dins de 5 grans grups/mètodes dentrenament) son més o menys òptimes segons QUINS objectius físics tinguem (dividit en 5 grans variants).

UNA TAULA REALMENT ÚTIL per poder orientar així el tipus de treball físic a desenvolupar, sense importar l'expertesa o les ambicions de cadascú..... BÉ, CORREGEIXO PREVENTIVAMENT, si no has tocat mai el gimnàs i/o ets una persona que no fa esport regularment, abans d'entrenar amb qualsevol d'aquests models requeriries un temps de preparació i "puesta a punto", no només per despertar el cos, sino perquè els exercicis de tots aquests models requereixen d'un correcte desenvolupament tècnic. Si no tens aquesta tècnica i a sobre el teu cos no ha conegut mai (o des de fa temps) un estímul similar, és exigir-li respondre a masses variables noves de cop. OJU! Conseqüencies: elevat (i innecessari) risc de lesió + estancament des del minut 1 (d'entre altres problemes).

TANMATEIX, tampoc caiguem en la ultraprotecció desmesurada. Molta gent va al gimnàs i fa autèntiques burrades i no es trenquen (i de fet progressen). Com pot ser? 
Per una banda, no som figures delicades de ceràmica, per molt sedentaris i atrofiats que estiguem. I d'altra banda, personalment, penso que bàsicament per un combo de difícil equilibri: La resistència del cos a "l'agressió" física rebuda de l'exercici +  el sentit comú de la persona. OSEASE, si quelcom fa mal/molesta, paro.

EN QUALSEVOL CAS, i tornant al tema concret del post, la idea a transmetre aqui és que "ni tanto ni tan calvo".
Si som primerencs en el món del fitness el primer de tot (boh que topic sonaré) és carregar-se de paciència. Ja vulguis perdre pes, inflar-te com l'Arnold, saltar com un cangur o rascar-te la nuca amb els dits del peu. PACIÈNCIA + SAVOIRE FAIRE (o train smart). 

Per concretar, EXEMPLE en relació la taula: Vols millorar la teva força màxima, per tant, veus que has d'entrenar amb "heavy loads" (pesos pesats, poques repeticions). Si mai ho has fet has de resoldre la incognita inicial de "quins exercicis he de fer?" i "quina és la tècnica per efectuar-los amb seguretat?". Un cop tenim això (bàsic en qualsevol cosa que facis), en el cas concret dels pesos pesats has d'aparcar l'orgull i el "por mis huevos/ovarios lo hago". ÉS A DIR, si a l'exercici de Bench Press has de fer 5 repeticions amb el màxim pes que poguessis moure (complint les 5 repeticions), el primer que faràs és descobrir quant ets capaç de moure tu segons els parametres demanats. Posem que aconsegueixes fer-ho amb 50kg, posant la cara com un tomaquet. QUE FEM? En primer lloc,  amb una tècnica impoluta, possiblement el teu màxim real del moment en 5 repeticions podria estar 5-10kg per sobre del que realment has pogut. En segon lloc, NO HO començaràs a fer amb 50kg. Probablement un bon número siguin 35-40kg i cada setmana pujar 2,5kg (exemple típic de progressió)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada